Het gevolg van één wasbeurt: 700.000 microvezels in ons water

AEG introduceert microplasticfilter om de toenemende plasticvervuiling aan te pakken

  • Wassen van synthetische kleding mee verantwoordelijk voor microplasticvervuiling.
  • Volgens Europese studie zijn Belgen zich nog te weinig bewust van het probleem.
  • AEG introduceert microplasticfilter voor wasmachines en voorkomt dat tot 90 % van de microplasticvezels van synthetische materialen tijdens het wassen vrijkomen in het afvalwater.

Textiel is een van belangrijkere bronnen van microplasticvervuiling. Door het wassen van synthetische kleding komt er jaarlijks wereldwijd ongeveer een half miljoen ton plastic microvezels in de oceaan terecht – dat zijn bijna drie miljard polyester overhemden. Een Europees onderzoek toont dat het bewustzijn van de consument hieromtrent, ook in België, nog beter kan.

Onderzoek naar link synthetische kleding en verspreiding microplastics

De relatie tussen textiel en microplastics in oceanen en rivieren is al langer voorwerp van studie, o.a. door het United Nations Environment Programme (UNEP) en de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Om een betere kijk te krijgen op de kennis van de Europese consument over synthetische vezels, het aandeel ervan in kleding, het belang van een aangepast wasgedrag en de mate waarin dat een effect kan hebben op het microplasticprobleem liet AEG een onderzoek uitvoeren bij 15.000 volwassenen in 15 landen binnen Europa. De resultaten wijzen erop dat er nog werk aan de winkel is.

Bewustzijn van de Belgische consument kan beter

Hoewel algemeen erkend wordt dat synthetisch textiel een negatieve impact heeft op de microplasticvervuiling, zijn Belgen zich er nauwelijks van bewust wat de bron van de veelgebruikte kunststofvezels precies is. 77 procent van de Belgen weet bijvoorbeeld niet dat nylon gemaakt is van plastic. Amper 59 procent weet dat van polyester – toch de populairste vezelsoort in kleding. Op de vraag welk percentage van hun garderobe uit kunststofvezels bestaat, had meer dan 90 procent niet direct een antwoord klaar. Studies van o.a. Friends of the Earth hadden nochtans eerder al aangetoond dat tot 64 procent van de nieuwe kleding vandaag van plastic is gemaakt.

Microplasticvezels komen vooral vrij tijdens het wassen, maar…

En dan begint het echte probleem pas. Bij het wassen van synthetisch textiel kunnen immers uit één lading wasgoed tot maar liefst 700.000 microvezels in het afvalwater terechtkomen. Bewuster wassen kan dat aantal verminderen. Minder wasbeurten draaien en de machine instellen op lagere temperaturen met een volle lading… Het zijn simpele tips om de verspreiding van microplastics tegen te gaan, net als kleding vaker dragen en investeren in een meer duurzame garderobe.

Het onderzoek toont echter aan dat nog geen 50 procent van de Belgen weet dat de wastemperatuur een invloed heeft op het vrijkomen van microplastics uit kleding. Slechts 26 procent was bovendien bereid het wasgedrag aan te passen en op een lagere temperatuur de was te doen.

Volgens Sarah Schaefer, VP Duurzaamheid (Europa) AEG, is een groter bewustzijn over de afkomst van microplastics de eerste stap in het voorkomen van de vervuiling. "We zijn zo gewend geraakt aan de term 'synthetisch materiaal' dat de meesten van ons uit het oog zijn verloren dat de meeste van deze synthetische materialen eigenlijk plastic zijn", aldus Schaefer. "Synthetische materialen hebben legio voordelen, maar om de plasticvervuiling van onze rivieren en oceanen te verminderen, moet er zorgvuldiger mee worden omgegaan.”

AEG stelt duurzame oplossing voor: de microplasticfilter

Voor AEG, lid van het Microvezel Consortium en wereldwijd actief, is het microplasticprobleem niet nieuw. De producent van elektrische huishoudapparatuur is er al jaren mee bezig en introduceert nu een eenvoudige en efficiënte oplossing die het bewustzijn en wasgedrag van miljoenen consumenten kan helpen veranderen: de microplasticfilter.

De filter voorkomt dat tot 90 procent van de microplasticvezels van synthetische materialen tijdens het wassen vrijkomen in het afvalwater. Met 10.000 geïnstalleerde microplasticfilters zouden er zo elk jaar ongeveer 20.000 plastic zakken gevuld met microvezels uit de oceaan kunnen worden gehouden. Het apparaat past op alle AEG-, Electrolux- en Zanussi-wasmachines en kan eenvoudig aan de muur worden bevestigd.

Wil je meer weten over microplasticvezels of de AEG filter? Klik dan hier.

Download hier de volledige studie

PDF - 285 Kb

Stijn Vansteenbrugge

Press & PR

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AEG - Electrolux

AEG. Merk van de Electrolux groep.

Electrolux is een wereldleider in huishoudtoestellen, ontwikkeld op basis van een grondig inzicht in de behoeften van de consument, in nauwe samenwerking met professionele gebruikers. We bieden onze klanten slim bedachte, innovatieve oplossingen voor huishoudelijk en professioneel gebruik, met producten zoals koelkasten, vaatwasmachines, kooktoestellen, stofzuigers, airconditioners en kleine huishoudtoestellen. De Groep is aanwezig op meer dan 120 markten en verkoopt jaarlijks meer dan 60 miljoen producten onder befaamde merken zoals Electrolux, AEG, Zanussi, Frigidaire en Electrolux Grand Cuisine.

electroluxgroup.com

Neem contact op met

www.electrolux.be